Змагання і змагальна діяльність найсильніших легкоатлетів світу в умовах глобальної пандемії COVID-19

Автори: Олена Козлова
Розділ: Спортивная Подготовка
Видано у номері: 2021, 2
Ключові слова:
Анотація:
У статті представлено аналіз змагань і змагальної діяльності найсильніших легкоатлетів світу в умовах глобальної пандемії COVID-19.
Мета. Аналіз особливостей проведення та організації змагань і змагальної діяльності найсильніших легкоатлетів світу в умовах глобальної пандемії COVID-19.
Методи. Теоретичний аналіз і узагальнення науково-методичної літератури й інформації мережі Інтернет, документів World Athletics; календарів, протоколів змагань, змагальної діяльності найсильніших легкоатлетів світу; передового практичного досвіду підготовки найсильніших легкоатлетів світу в різних видах легкої атлетики.
Результати. Розглянуто сучасні формати проведення змагань в умовах пандемії COVID-19. Узагальнено передовий практичний досвід участі в змаганнях найсильніших легкоатлетів світу (переможці Ігор ХХХІІ Олімпіади в Токіо - рекордсмени світу) в різних видах легкої атлетики з урахуванням сучасного календаря змагань World Athletics. Представлено динаміку результативності змагальної діяльності протягом олімпійського року рекордсменів світу: Армана Дюплантіса (Швеція), Карстена Вархольма (Норвегія), Сідні Маклофін (США), Юлімар Рохас (Венесуела), Райана Краузера (США). Встановлено кількісні показники змагальної практики атлетів високої кваліфікації. Висновки. Виявлено загальні тенденції, характерні для сучасного етапу розвитку спорту вищих досягнень в умовах пандемії COVID-19: нестабільний календар змагань з легкої атлетики; поява нових підходів, що дають можливість готуватися і змагатися, дотримуючись карантинних заходів; скорочення у три і більше разів кількості стартів протягом року у світової легкоатлетичної еліти; припинення змагальної практики за 3-4 тижні до Ігор ХХХІІ Олімпіади в Токіо.

Онлайн версия журнала "Наука в олимпийском спорте""

2021, 4
2021, 4
Crossref Member WorldCat Index Copernicus Ulrichs Академия Google Бібліотека Вернадського Наукова періодика України (УРАН)